Skip links

Ce este Strategia Farm to Fork

Strategia Farm to Fork face parte din European Green Deal (Acordul Verde European) initiat de Uniunea Europeana, care urmărește sa transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acesta prezintă o nouă strategie de creștere durabilă și favorabilă incluziunii pentru a stimula economia, a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții oamenilor, a avea grijă de natură

Acesta Strategie abordează în mod cuprinzător provocările sistemelor alimentare durabile și recunoaște legăturile inextricabile dintre oamenii sănătoși, societățile sănătoase și o planetă sănătoasă. Strategia este, de asemenea, esențială pentru agenda Comisiei pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite. Toți cetățenii și operatorii din lanțurile valorice, din UE și din alte părți, ar trebui să beneficieze de o tranziție justă, în special după pandemia de COVID-19 și recesiunea economică.

UN SISTEM DURABIL

O trecere la un sistem alimentar durabil poate aduce beneficii de mediu, sănătate și sociale, poate oferi câștiguri economice și poate garanta că redresarea din criză ne pune pe o cale durabilă 1 . Asigurarea unor mijloace de trai durabile pentru producătorii primari, care sunt încă în urmă în ceea ce privește veniturile 2 , este esențială pentru succesul redresării și tranziției.

Repetarea tot mai mare a secetelor, inundațiilor, incendiilor forestiere și a noilor dăunători reprezintă o reamintire constantă că sistemul nostru alimentar este amenințat și trebuie să devină mai durabil și mai rezistent

Pandemia de COVID-19 a subliniat importanța unui sistem alimentar robust și rezistent, care funcționează în toate circumstanțele și este capabil să asigure accesul cetățenilor la o aprovizionare suficientă de alimente la prețuri accesibile. De asemenea, ne-a făcut să fim foarte conștienți de interrelațiile dintre sănătatea noastră, ecosisteme, lanțurile de aprovizionare, modelele de consum și granițele planetare. Este clar că trebuie să facem mult mai mult pentru a ne menține sănătatea noastră și a planetei.

Sistemele alimentare nu pot fi rezistente la crize precum pandemia de COVID-19 dacă nu sunt durabile. Trebuie să ne reproiectăm sistemele alimentare care în prezent reprezintă aproape o treime din emisiile globale de GES, consumă cantități mari de resurse naturale, duc la pierderea biodiversității și impacturi negative asupra sănătății (din cauza atât subnutriției, cât și supranutriției) și nu permit rentabilitate economică și mijloace de trai echitabile pentru toți actorii, în special pentru producătorii primari.

Punerea sistemelor noastre alimentare pe o cale durabilă aduce, de asemenea, noi oportunități pentru operatorii din lanțul valoric alimentar. Noile tehnologii și descoperirile științifice, combinate cu creșterea gradului de conștientizare a publicului și a cererii de alimente durabile, vor aduce beneficii tuturor părților interesate.

Strategia Farm to Fork își propune să accelereze tranziția noastră către un sistem alimentar durabil care ar trebui: 

  • au un impact neutru sau pozitiv asupra mediului
  • contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la impactul acestora
  • inversarea pierderii biodiversităţii
  • asigura securitatea alimentară, nutriția și sănătatea publică, asigurându-se că toată lumea are acces la alimente suficiente, sigure, hrănitoare și durabile
  • menține accesibilitatea alimentelor, generând în același timp profituri economice mai echitabile, încurajând competitivitatea sectorului de aprovizionare al UE și promovând comerțul echitabil

 

🍪 Acest site folosește modul cookie pentru îmbunătățirea experienței tale
Explore
Drag